Nasza strona internetowa używa plików cookie (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych. Każdy ma możliwość wyłączenia plików cookie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

LiteRacje 2 (29) 2013: Różnice pomiędzy wersjami

Z Katalog.Czasopism.pl

(Utworzył nową stronę „Przejdź do LiteRacje lub Spisy treści 2013<br /> ---- [[Image:LiteRacje_2(29)_13.jpg|thumb|160px|okładka numeru<br /> 2 (29)...”)
 
 
Linia 74: Linia 74:
  
 
Abstrakty w języku angielskim <br />
 
Abstrakty w języku angielskim <br />
 +
 +
Kwartalnik „LiteRacje” jest dofinansowywany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  
 
[[Kategoria:Spisy treści 2013]]
 
[[Kategoria:Spisy treści 2013]]

Aktualna wersja na dzień 17:04, 23 gru 2013

Przejdź do LiteRacje lub Spisy treści 2013


okładka numeru
2 (29) 2013

Bufet kultury.

Słowo wstępne - Małgorzata Vražić

I. Teksty. Menu à la carte

Dorota Samborska-Kukuć , Niech żyje gastronomia! Minęły owe złote wieki, gdzie się człek nasycał promionkami i harmonią, które czysta miłość przyprawowała, czyli co jedli filomaci.

Urszula Makowska, Stół Słowackiego.

Daniel Brzeszcz, Cztery portrety od kuchni.

Izabela Poniatowska, Truciznę spożywać... Dwa głosy w sprawie „złych książek”.

Magdalena Cabaj, Przepisy kulinarne Baby Jagi. Jakich przysmaków wędrowiec może się spodziewać i co zrobi, żeby sam nie został zjedzonym?

Katarzyna Stańczak-Wiślicz, Smak i wstręt – kryzysowa kuchnia lat 80-tych XX wieku w Polsce.

Agnieszka Trześniawska, Człowiek w sieci kultury instant. O powieści Dawida Kaina Za pięć rewolta.

Urszula Górska, W meandrach kulinarnego delirium: Kraina wódki Mo Yana.

Agnieszka Bąbel, Powstanie od kuchni. Motywy kulinarne w literaturze pięknej i wspomnieniowej dotyczącej powstania styczniowego.

Beata Maciejczyk, Książka kucharska jako tekst kultury – o Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego.

II. Cydonia Vulgaris: Domowy sposób na nienasycenie.

III. Rozmowy ze smakiem Aleksandry Kutz

Ryszard Majewski: „Przede wszystkim trzeba lubić jeść”.

Piotr Lisakowski: „A piękne jedzenie w domu jest seksowe”.

Łukasz Modelski: „Uważam, że polska kuchnia właściwie nie istnieje”.

Grzegorz Łapanowski: „Mięsko, uwielbiam mięsko. Ale warzywa też, jędrne i chrupiące, i soczyste”.

Roman Modzelewski: „A w życiu, jak w literaturze, nic się nie zmienia”.

IV. Varia. Sezonowe specjały

Anna Koział, Powstanie styczniowe oraz losy Polaków na Syberii w dziejach polskiej historiografii. Dorobek naukowy i literacki Eugeniusza Niebelskiego.

Ewa Nawrocka, Miłość a sprawa polska.

Agnieszka Czajkowska, Książki Miłosza. Lektura i literatura.

V. Niespożyte recenzje

Justyna Budzik, Ironiczne zwierciadło rzeczywistości – U niej w domu François’a Ozona.

Izabela Poniatowska, Fragmenty (na temat) dyskursu kino miłosnego. Recenzja książki Justyny Budzik, „Dotyk światła. O zmysłowym doznawaniu kina”.

VI. Proza z imbryka

Małgorzata Vražić, Tearoom w Okazaki. Impresja przy zielonej herbacie.

Anna Szlagowska, Popołudnie nad filiżanką herbaty.

VII. Proza na czczo

Aneta Lukas, Anorexia Nervos Story.

VIII. Poezja na deser: Małgorzata Lebda i Sylwester Gołąb

IX. Przepisy spod lady.

Katarzyn Król, Piotr Miller, Grażyna Szelągowska, Marek Średniawa.

Abstrakty w języku angielskim

Kwartalnik „LiteRacje” jest dofinansowywany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego