Fragile 1 (19) 2013
Z Katalog.Czasopism.pl
Przejdź do Fragile lub Spisy treści 2013
List od Redakcji
Horror devorantis, czyli o okropieństwie jedzenia – Beniamin Bukowski
Literatura
Ziemniaki, hot dog i sushi, czyli polski stół oczyma literatury – Anna Figa
Literatura bulimiczna. Wokół najnowszej książki Doroty Masłowskiej – Barbara Englender
Po(mór) egzystencjalny. O nieziemskich po karmach w Głodomorze Franza Kafki – Magdalena Skrzypczak
Trzy wiersze o smakach życia – Wit Pietrzak
Obca kapusta, bezprawne kanapki. Reguła wykluczenia na podstawie praktyk żywieniowych w opowiadaniach Eudory Welty – Nina Augustynowicz
Rozmowa o książkach – własnych, i nie tylko. Wywiad z Romą Ligocką przeprowadził Michał Bryda
Sztuka
Martwa natura pomiędzy pychą a troską – Dorota Koczanowicz
Food design à la polonaise – Liliana Religa
Ciała na sprzedaż – Anna Maziuk
Przy wspólnym stole. Wymiana darów i estetyka relacyjna – Agata Stronciwilk
Muzyka
Futurystyczne potrawy na gitarę, perkusję i saksofon, czyli jak przyrządzić Przyczepy w sosie białym. Z Maciejem Śledzieckim, rozmawia Tomasz Gregorczyk
Gastrofoniczne odżywianie. The Sonic Catering Band – Piotr Tkacz
Formy – naturalna multimedialność (11): Survival performance – jedzenie – Michał Górczyński
Trójkąt sonorystyczny, albo co Claude Lèvi-Strauss powiedziałby o kulturze dźwięku, gdyby nie mówił o kuchni – Dariusz Brzostek
Film
Nie ma nic bardziej sexy… Erotyzm i kanibalizm – Emilia Konwerska
Teatr
Jedzenie żyje! O performatywności słodkiej herbaty w Sweet Tea E. Patricka Johnsona – Grzegorz Stępniak
Konsumpcja i rewolucja. Wykorzystanie struktury wspólnego jedzenia w Sprawie Dantona Pawła Łysaka – Anna Łuszcz
Antropologia
Jem – Agata Goraj
Być jak Nigella Lawson. Zmiana stereotypu kucharki – zjawisko kulturowe i językowe na przykładzie wybranych blogów kulinarnych w polskiej blogosferze – Monika Barwińska
Słodki smak miasta – Marzena Kotyczka
Polskie wymyślanie kulinarnych tradycji – Sebastian Latocha
Halal i haram, czyli co wolno, a czego nie. O prawno-religijnych podstawach diety muzułmańskiej i ich współczesnej realizacji – Bożena Prochwicz-Studnicka
Elementy koncepcji obangsaek w sztuce kulinarnej Korei – Renata Iwicka
Hinduska komunia (1 poziomo; 6 liter, pierwsza p… PRASAD) – Przemysław Piekarski