LiteRacje 2 (29) 2013
Z Katalog.Czasopism.pl
Przejdź do LiteRacje lub Spisy treści 2013
Bufet kultury.
Słowo wstępne - Małgorzata Vražić
I. Teksty. Menu à la carte
Dorota Samborska-Kukuć , Niech żyje gastronomia! Minęły owe złote wieki, gdzie się człek nasycał promionkami i harmonią, które czysta miłość przyprawowała, czyli co jedli filomaci.
Urszula Makowska, Stół Słowackiego.
Daniel Brzeszcz, Cztery portrety od kuchni.
Izabela Poniatowska, Truciznę spożywać... Dwa głosy w sprawie „złych książek”.
Magdalena Cabaj, Przepisy kulinarne Baby Jagi. Jakich przysmaków wędrowiec może się spodziewać i co zrobi, żeby sam nie został zjedzonym?
Katarzyna Stańczak-Wiślicz, Smak i wstręt – kryzysowa kuchnia lat 80-tych XX wieku w Polsce.
Agnieszka Trześniawska, Człowiek w sieci kultury instant. O powieści Dawida Kaina Za pięć rewolta.
Urszula Górska, W meandrach kulinarnego delirium: Kraina wódki Mo Yana.
Agnieszka Bąbel, Powstanie od kuchni. Motywy kulinarne w literaturze pięknej i wspomnieniowej dotyczącej powstania styczniowego.
Beata Maciejczyk, Książka kucharska jako tekst kultury – o Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego.
II. Cydonia Vulgaris: Domowy sposób na nienasycenie.
III. Rozmowy ze smakiem Aleksandry Kutz
Ryszard Majewski: „Przede wszystkim trzeba lubić jeść”.
Piotr Lisakowski: „A piękne jedzenie w domu jest seksowe”.
Łukasz Modelski: „Uważam, że polska kuchnia właściwie nie istnieje”.
Grzegorz Łapanowski: „Mięsko, uwielbiam mięsko. Ale warzywa też, jędrne i chrupiące, i soczyste”.
Roman Modzelewski: „A w życiu, jak w literaturze, nic się nie zmienia”.
IV. Varia. Sezonowe specjały
Anna Koział, Powstanie styczniowe oraz losy Polaków na Syberii w dziejach polskiej historiografii. Dorobek naukowy i literacki Eugeniusza Niebelskiego.
Ewa Nawrocka, Miłość a sprawa polska.
Agnieszka Czajkowska, Książki Miłosza. Lektura i literatura.
V. Niespożyte recenzje
Justyna Budzik, Ironiczne zwierciadło rzeczywistości – U niej w domu François’a Ozona.
Izabela Poniatowska, Fragmenty (na temat) dyskursu kino miłosnego. Recenzja książki Justyny Budzik, „Dotyk światła. O zmysłowym doznawaniu kina”.
VI. Proza z imbryka
Małgorzata Vražić, Tearoom w Okazaki. Impresja przy zielonej herbacie.
Anna Szlagowska, Popołudnie nad filiżanką herbaty.
VII. Proza na czczo
Aneta Lukas, Anorexia Nervos Story.
VIII. Poezja na deser: Małgorzata Lebda i Sylwester Gołąb
IX. Przepisy spod lady.
Katarzyn Król, Piotr Miller, Grażyna Szelągowska, Marek Średniawa.
Abstrakty w języku angielskim