Czas Kultury 5/2013
Z Katalog.Czasopism.pl
Przejdź do Czas Kultury lub Spisy treści 2013
Ostatnio w Polsce można zauważyć znaczny wzrost zainteresowania gotowaniem i jedzeniem, które stają się także przedmiotem refleksji badaczy z wielu dziedzin nauki. W numerze 5/2013 „Czasu Kultury” skupiliśmy się na smaku, stawiając pytania o jego wymiar kulturowy, społeczny i polityczny. Ważnym wątkiem rozważań autorów jest powiązanie smaku z tożsamością kulturową. Magdalena Góralska w tekście opatrzonym zdjęciami Rohana Chakravarty’ego analizuje podejście diaspory chińskiej w Kalkucie do kuchni tradycyjnej. Magdalena Ziółkowska-Kuflińska przedstawia kuchnię tauromachiczną powiązaną z corrida de toros. Honorata Jakubowska interpretuje wyniki badań dotyczących preferencji smakowych Polaków, zaś Katarzyna Król na przykładzie podejścia do domowych ciast rozważa funkcjonowanie takich kategorii, jak: domowe, tradycyjne, swojskie. Katarzyna Wala i Kamil Pietrowiak skupili się na procesie wytwarzania smaku, zwracając uwagę między innymi na znaczenie ucieleśnionej wiedzy. Ariel Modrzyk omawia zagadnienie marnotrawstwa żywności. Jeden z podjętych przez niego wątków – obrzydzenia (wobec resztek) – znalazł się też w tekście Agaty Jakubowskiej poświęconym body sushi.
W numerze prezentujemy także opowiadania Miljenki Jergoviča, esej Emilii Kledzik o Papuszy oraz nowe felietony Agaty Araszkiewicz, Adama Poprawy i Edwarda Pasewicza.