Nasza strona internetowa używa plików cookie (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych. Każdy ma możliwość wyłączenia plików cookie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Bliza 4 (21) 2014

Z Katalog.Czasopism.pl

Przejdź do Bliza lub Spisy treści 2014

okładka numeru 4 (21) 2014

OD REDAKCJI

ZAMIAST WSTĘPU

Paweł Huelle, PODOBNO JESTEŚMY TYM, CO JEMY

KULTURA KUCHNI

Piotr Adamczewski, NA POLSKIM PÓŁMISKU

Andrzej Grzyb, KRÓTKA HISTORIA ŚLEDZIA

Andrzej Kasperek, KRÓTKI I SUBIEKTYWNY PRZEWODNIK PO TELEWIZYJNYCH PROGRAMACH KULINARNYCH

Rafał Chojnacki, KANIBALE I INNI SMAKOSZE

Jan Burnatowski, GOETHE, BIGOS, PLACKI KARTOFLANE, SARNINA ORAZ KILKA INNYCH DELICJI. O wspólnocie przy talerzu w prozie Mariana Pankowskiego

Magdalena Góralska, O JEDZENIU I TOŻSAMOŚCI W KALKUCIE. Trzy historie o apetycie

Marek Gajdziński, JAJA PO SZKOCKU

Monika Samsel-Chojnacka, SZWEDZKI STÓŁ. Co jedzą nasi północni sąsiedzi

Maciej Kraiński, O TRUDZIE ISTNIENIA. Nieznana karta z dziejów konspiracji

Michał Głuszek, BIRMAŃSKIE NOCE

Dariusz Gzyra, DIETA SYMULAKRÓW, czyli ile jest zwierzęcia w jedzeniu

Przemysław Gulda, NIEBO W GĘBIE. Śpiewając o jedzeniu

Marta Maciejewska, CZŁOWIEK OFIARĄ KONSUMPCJI. Jedzenie w filmach Jana Švankmajera

Julia Gierczak, SPÉCIALITÉ DE LA MAISON. Dwa bieguny filmowej kuchni

Jan Ciechowicz, BUFET TEATRALNY

Dagmara Zawistowska-Toczek, KUCHNIA SMACZNA I POŻYWNA, POLECAM – Witold Gombrowicz, krytyk literacki

Marta Usiekniewicz, CO NAM MÓWI GRUBE CIAŁO DETEKTYWA. Rozważania nad sylwetką Herkulesa Poirota i Nero Wolfe’a

Natalia Zawadzka, JEDZENIE A WIELOKULTUROWOŚĆ

ZAPISKI

Adam Wiedemann, UCHO W ROSOLE (20) Smakoszostwo

Marek Wittbrot, SZKICE (XI)

Piotr Sobierski, KOŃCZ, WAŚĆ, WSTYDU OSZCZĘDŹ! O IX edycji festiwalu R@port

Andrzej Mestwin Fac, SYMBOLE, SŁOWA, OBRAZY…

Henryk Grynberg, BECKETT, LIBERA I ROSJA. Wybór z pamiętnika współczesnego

ROZMOWY I DYSKUSJE

POCZUĆ RADOŚĆ I SPEŁNIENIE. Z Robertem Makłowiczem rozmawia Bartosz Filip

MEWY, FOKI, ŚLEDZIE, KUCH. O sekretach dawnej kuchni kaszubskiej z Julianem Skelnikiem rozmawia Adam Kamiński

LECZENIE GŁODU. Na marginesie Historii naturalnej jedzenia z prof. Beatą Możejko rozmawia Jakub Orzeszek

MIEDZIORYT NIE ZNOSI POŚPIECHU. O ekslibrisie, książkach i ludziach z gdyńskim miedziorytnikiem Wojciechem Jakubowskim rozmawia Anna Śliwa

KUCHENNE HIPSTERSTWO. O poszukiwaniu swojego miejsca w kuchni, modzie na dietę bezglutenową i jedzeniu pod gołym niebem z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem rozmawia Piotr Sobierski

SCENARIUSZ

Włodzimierz Kowalewski, EXCENTRYCY (SUNNY SIDE). Fragment scenariusza filmu na podstawie własnej powieści, w reżyserii Janusza Majewskiego

POEZJA

Wioletta Grzegorzewska, OJCIEC ILUZJONISTA i inne wiersze

Jarosław Zalesiński, SZKLANA GAŁKA i inne wiersze

Dominika Kaszuba, DŁUGOŚĆ FAZY REM i inne wiersze

Leonard Mokrzycki, BEZWARUNKOWO i inne wiersze

RECENZJE

Joanna ‘frota’ Kurkowska, PÓŁKA PEŁNA POWIDEŁ (12)

OSTATNIA STRONA

Piotr Millati, KUCHENNE EGZEKUCJE MAGDY GESSLER