Bliza 4 (21) 2014
Z Katalog.Czasopism.pl
Przejdź do Bliza lub Spisy treści 2014
OD REDAKCJI
ZAMIAST WSTĘPU
Paweł Huelle, PODOBNO JESTEŚMY TYM, CO JEMY
KULTURA KUCHNI
Piotr Adamczewski, NA POLSKIM PÓŁMISKU
Andrzej Grzyb, KRÓTKA HISTORIA ŚLEDZIA
Andrzej Kasperek, KRÓTKI I SUBIEKTYWNY PRZEWODNIK PO TELEWIZYJNYCH PROGRAMACH KULINARNYCH
Rafał Chojnacki, KANIBALE I INNI SMAKOSZE
Jan Burnatowski, GOETHE, BIGOS, PLACKI KARTOFLANE, SARNINA ORAZ KILKA INNYCH DELICJI. O wspólnocie przy talerzu w prozie Mariana Pankowskiego
Magdalena Góralska, O JEDZENIU I TOŻSAMOŚCI W KALKUCIE. Trzy historie o apetycie
Marek Gajdziński, JAJA PO SZKOCKU
Monika Samsel-Chojnacka, SZWEDZKI STÓŁ. Co jedzą nasi północni sąsiedzi
Maciej Kraiński, O TRUDZIE ISTNIENIA. Nieznana karta z dziejów konspiracji
Michał Głuszek, BIRMAŃSKIE NOCE
Dariusz Gzyra, DIETA SYMULAKRÓW, czyli ile jest zwierzęcia w jedzeniu
Przemysław Gulda, NIEBO W GĘBIE. Śpiewając o jedzeniu
Marta Maciejewska, CZŁOWIEK OFIARĄ KONSUMPCJI. Jedzenie w filmach Jana Švankmajera
Julia Gierczak, SPÉCIALITÉ DE LA MAISON. Dwa bieguny filmowej kuchni
Jan Ciechowicz, BUFET TEATRALNY
Dagmara Zawistowska-Toczek, KUCHNIA SMACZNA I POŻYWNA, POLECAM – Witold Gombrowicz, krytyk literacki
Marta Usiekniewicz, CO NAM MÓWI GRUBE CIAŁO DETEKTYWA. Rozważania nad sylwetką Herkulesa Poirota i Nero Wolfe’a
Natalia Zawadzka, JEDZENIE A WIELOKULTUROWOŚĆ
ZAPISKI
Adam Wiedemann, UCHO W ROSOLE (20) Smakoszostwo
Marek Wittbrot, SZKICE (XI)
Piotr Sobierski, KOŃCZ, WAŚĆ, WSTYDU OSZCZĘDŹ! O IX edycji festiwalu R@port
Andrzej Mestwin Fac, SYMBOLE, SŁOWA, OBRAZY…
Henryk Grynberg, BECKETT, LIBERA I ROSJA. Wybór z pamiętnika współczesnego
ROZMOWY I DYSKUSJE
POCZUĆ RADOŚĆ I SPEŁNIENIE. Z Robertem Makłowiczem rozmawia Bartosz Filip
MEWY, FOKI, ŚLEDZIE, KUCH. O sekretach dawnej kuchni kaszubskiej z Julianem Skelnikiem rozmawia Adam Kamiński
LECZENIE GŁODU. Na marginesie Historii naturalnej jedzenia z prof. Beatą Możejko rozmawia Jakub Orzeszek
MIEDZIORYT NIE ZNOSI POŚPIECHU. O ekslibrisie, książkach i ludziach z gdyńskim miedziorytnikiem Wojciechem Jakubowskim rozmawia Anna Śliwa
KUCHENNE HIPSTERSTWO. O poszukiwaniu swojego miejsca w kuchni, modzie na dietę bezglutenową i jedzeniu pod gołym niebem z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem rozmawia Piotr Sobierski
SCENARIUSZ
Włodzimierz Kowalewski, EXCENTRYCY (SUNNY SIDE). Fragment scenariusza filmu na podstawie własnej powieści, w reżyserii Janusza Majewskiego
POEZJA
Wioletta Grzegorzewska, OJCIEC ILUZJONISTA i inne wiersze
Jarosław Zalesiński, SZKLANA GAŁKA i inne wiersze
Dominika Kaszuba, DŁUGOŚĆ FAZY REM i inne wiersze
Leonard Mokrzycki, BEZWARUNKOWO i inne wiersze
RECENZJE
Joanna ‘frota’ Kurkowska, PÓŁKA PEŁNA POWIDEŁ (12)
OSTATNIA STRONA
Piotr Millati, KUCHENNE EGZEKUCJE MAGDY GESSLER