Nasza strona internetowa używa plików cookie (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych. Każdy ma możliwość wyłączenia plików cookie w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Kultura Popularna 4 (42) 2015

Z Katalog.Czasopism.pl

Przejdź do Kultura Popularna lub Spisy treści 2015

Mięso. Wstęp. Karol Jachymek, Joanna Jeśman

Zwierzęta w reklamie mięsa, Dariusz Gzyra

Mięso jako śmieć. Społeczne procesy dewaluacji mięsa, Ariel Modrzyk

Kulinarny (i kulturowy) status ryby w Polsce. Między mięsem i nie-mięsem, między symbolem i obojętnością Aleksandra Drzał-Sierocka

Wspólnoty mięsa. Konstruowanie tożsamości grupowej wokół sporu o ubój rytualny, Ludmiła Janion

Kwestia (nie)smaku. Foie gras – kontrowersyjny delikates i równie kontrowersyjne metody walki z jego producentami, Małgorzata Kowalewska

„Kawałek niezafałszowanej przyrody”. Analiza retoryki dietetyki zwierzęcej, Justyna Schollenberger

Miasto i mięso, Arleta Galant

Kanibalizm jako metafora w komunikacji masowej, Wojciech Boryszewski

Głód mięsa. O kanibalizmie w filmie Delicatessen, Iga Łomanowska

Dosłowność cielesnej konsumpcji. Kanibal z Rotenburga jako tragedia, Anna Roszman

Ludzkie marionetki w krwistym teatrze. Mięso w filmach pełnometrażowych Jana Švankmajera, Marta Maciejewska

Krew i performans, Wojciech Kowalczyk

Mięso w tradycyjnej sztuce azjatyckiej. Indie i Japonia, Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Mięsne eros i tanatos. Motyw gnijącego ciała i brutalnego seksu w poezji JiřegoKaráska ze Lvovic, Katarzyna Cupała

Ciało miarą rzeczy? Świdryga i Midryga Bolesława Leśmiana, Szymon Trusewicz

Głód życia. Dwa oblicza pożerania w malarstwie René Magritte’a, Piotr G. Górniak